sobota, 24 marca 2012

Bakso, czyli mięsna kulka

Najlepsze bakso w mieście! Takie trochę niepowtarzalne i super pyszne, bo składników jest więcej niż tylko meatball i wywar. Oto one:
bakwan - chrupiący pierożek z warzywno-ryżową wkładką a la pempek-pempek
bakso - meatball (MNIAM)
bebalung - gotowana wołowina z kością (żeberka)
tofu - gotowane z wkładką ryżową
Całość podawana z dwoma rodzajami makaronów (jajeczny i ryżowy), pietruszką, cebulką, wołowym wywarem.

Porcja: bakso special (poniżej) - 15000 IDR (~$1,5)
Miejsce: H. Anang, Jl. Adi Sucipto, Mataram (bardzo charakterystyczne miejsce, ze względu na dużą ilość skuterów przed wejściem)


2 komentarze:

  1. omg marta ! ty jesz mieso ??? :P

    karolina 'iluvyoga' w.

    OdpowiedzUsuń
  2. No wlasnie sie porobilo. Jem!
    Po 5 latach niejedzenia zachwycam sie bakso, wolowina w sosie kokosowo-curry, ayamem kampung i wieloma innymi indo specjalami.
    odbilo mi. :D

    OdpowiedzUsuń